.: clonning ur symbian firmware (CFW) :.




assalamualaikum..
hari ini aku kembali lagi dengan entry tutorial berkenaan symbian OS.
diharap entry yang agak panjang ini dapat membantu.
entry ini hanyalah sekadar perkongsian.
sebarang teguran adalah amat2 dialukan.

*ak rse ayat ak kt atas 2 tlalu skema la…
smpai bile ak xley ciapkn tutor ni klu asyk dop pk nk susun ayat..
snang cter,pkai bahasa pasar jewla ea..huhuu 🙂
tutorial dibawah bley dikatakan lengkap kpada newbie2 y ingin mencuba..
sbb dr pmerhatian ak,berdasarkan forum2 y ak follow,
susah utk newbie2 di luar sana utk catch up ap y sdg dibincangkan.
so ak sebagai newbie jgk,ingin meringkasknnya di sini 🙂
ok…jom kita mula!!
pape pn,kte mula dengan pengenalan terlebih dahulu..
walaubagaimana pun,
layan dulu screenshot 5800XM yang sudah siap di ‘clon’ 🙂

homescreen 🙂


menu 🙂

dailler 🙂

music player with lyrics 🙂

music player without lyrics 🙂

Pengenalan

setiap smartphone y dikeluarkan dr kilang akn dibekalkan
ngn firmware yang telah di’pre-install’kan dlm product diaowg.
ak tidak bercakap mngenai model telefon,tetapi mengenai operating system(OS)…
lazimnye telefon symbian OS amat sinonim dgn jenama Nokia.
walaubagaimana pun,ia tidak semestinye sbb selain nokia,
Samsung jgk ad mengeluarkan smartphone berasaskan symbian sbg OS.
bg model nokia 5800XM antara firmware y ptama dikuarkan adalah version 20 something.
disebabkan ad bug dan kekurangan dr segi RAM management dan bermacam-macam lagi,
pihak pengeluar telah meng’update’ firmware utk nokia5800XM dr semasa ke semasa,
hinggalah firware version y latest stakat hari ini adalah 52 something.
klu ingin dibandingkan,anda sndri akn dpt merasai perbezaan dr pelbagai segi.
contohnye versi2 terdahulu tdak dibekalkan ngn fungsi kinetic scrolling.
camera quality juga turut dipertingkatkan dan byk lagi. 🙂

Mengenai CFW (Custom Firmware)

ok…kita mula bergerak selanagkah lagi,terus kpd main point.
CFW adalah singkatan kpd “custom firmware” or “cooked firmware”.
ramai antara kita yang mengganggap yang mereka akan menghadapi pelbagai msalah
sehinggakan boleh membawa kpd silent death jika tersalah langkah.
ya,memang…ak pn termasuk dlm golongan tu jgak dlu.tetapi setelah mengikuti forum2,
perkongsian dengan experters2,
ia merupakan risiko yang amat kecil dan langsung tiada risiko jika langkah y betul diambil.
in fact, honestly speaking,
flashing CFW ke dalam smartphone kesayangan anda amatlah berbaloi
setelah anda melihat hasilnye nanti dan teramatlah simple.
amatlah berbaloi-baloi 🙂
tetapi risikonye jika tersalah langkah,amatlah berbaloi-baloi jgak.
ak bukan cuba untuk menakut-nakutkan,tp sbg peringatan.
sebagai precaution step,
baca dan fahami entry ini sepenuhnye terlebih dahulu sebelum mencuba.
jangan gopoh2….take your time 🙂

Procedure.

you need these tools.
so, download them:

langkah seterusnya:
kembalikan nset anda kepada original state.
format memori kad anda setelah anda backup segala content kat dalam 2.
intall Nokia PC Suite or Nokia Ovi Suite,
ini adalah penting for da driver perpose dlm step y seterusnya.
even xnk backup pn, just install slah satu dr mereka.
then, backup your phone by using either Nokia PC Suite or Nokia Ovi Suite.
setelah backup,hard formatkan nset anda.
ini adalah untuk memastikan nset anda bebas dr anasir-anasir luar.
cara untuk hard format nset anda adalah dengan menekan *#7370#.
by default, security code anda adlah 12345.
klu anda da tukar,sndiri mau ingt la..
pastikan anda telah backup nset anda sebelum hard format nset anda,
sebab hard format akna delete semua contacts no, mesej dan sebagainya.
setelah hard format, nset anda adalah seperti baru keluar dr kedai 🙂

Download firmware asal nset anda.

ok,sekarang kita nk download firmware asal untuk nset anda dengan menggunakan Navifirm.
pastikan anda mempunyai sambungan internet y stable agar proses download berjalan lancar.
cara ini adalah cara manual.
selalunya jika kita hendak update firmware nset,
kita akna terus sambungkan nset kpd Nokia Software Updater.
extract and run NAVIFIRM.
rujuk gambar dibawah.

pilih model nset anda dengan betul.
seperti yang kita dapat lihat,
terdapat variant berlainan untuk NOkia 5800XM.
antaranya  RM-356, RM-427 dan RM-428.
perlu diingatkan, variant yang berlainan menggunakan hardware yang berlainan.
oleh itu, jika model nset anda adalah RM-356, hanya download yang berkenaan sahaja.
anda dapat memeriksa variant model nset anda dengan menaip *#0000#.
tengok kpd ‘type’.
‘Release’ merupakan firmware version.
sila pastikan bahawa firmware yang anda ingin flash ke dalam nset anda
( yang anda akan download guna NAVIFIRM)
adalah lebih baru ( atau paling kurang version yang sama)
dr yang telah ada dalam nset anda.
sila pastikan betul-betul,
sebab dengan men’downgrade‘ firmware,
anda akan men‘jahanam‘kan nset anda 🙂
anda dapat memeriksa firmware nset anda dengan menaip *#0000#.
didalam kes ak, firmware terkini adalah 52.0.7,
oleh itu ak hendaklah men’download’ ‘release’ version 52.0.7 atau yang lagi latest (jika ada).
seterusnya pilih variant nset anda.
Nokia 5800XM ak adlah untuk pasaran di Malaysia dan mempunyai ‘line’ merah.
oleh itu, ak hendaklah memilih ‘APAC1 RED MALAYSIA (0570196)’.
akhir sekali untuk file section, just tick them all, and press ‘Download’ button on the bottom.
choose either nk download pkai IDM (Internet Download Manager) or satu lagi 2.
untuk anda y mengunakan Orbit untuk download, anda jgak boleh klik IDM. 🙂
save kan file yang anda download kedalam satu folder dengan nama model number.
contohnye,dalam kes ak, model number nset ak adalah RM-356,
so rename folder kepada RM-356 on Desktop.
ok.selesai untuk bahgian original firmware.

Download Custom Firmware (CFW)

honestly speaking,terdapat berbagai-bagai CFW untuk Nokia 5800XM di luar sana.
tidak dapat untuk kita menilai yang mana lagi ok atau pun tak ok,
sebab CFW yang berbeza mempunyai matlamat yang berbeza.
ada diantara CFW lebih kepada ‘speed and performance’.
ada jugak lebih kpd ‘features and function’.
ad pro dan kontra masing-masing. terpulang kpd anda untuk memilih.
untuk tutorial ni,ak menggunakan ‘NOKIA N8 CUSTOM MODIFIED FIRMWARE’
yang ak perolehi dari websites http://www.symbianzone.com.
custom firmware ini akan memberikan anda pengalaman menggunakan
Symbian^3/N8 styling secara tidak langsung disamping itu juga,
turut diberikan beberapa tambahan yang lain.
antara kelebihan CFW ini yang ak petik dr websites tersebut adalah seperti berikut:

  • Symbian^3 style dialler
  • Slide unlock of c6
  • Widget homescreen
  • Lots of animation/UI transitions
    – e.g. portrait/landscape v smooth, moving back/forward in menu looks very nice.
  • Quite speedy (at most places, bit lag in others)
  • File manager shows hidden files/folders
  • Music Player showing lyrics of song playing
    in a scrolling karaoke style(by default, though you could get tune wiki)
  • RAM 50-55mb on startup, 45-50mb when using
  • WMV can now be played
  • Updated music player
  • updated contacts with alphabet search
  • Hackable (installserver mod included)
  • Browser updated to n97/c6
  • Flash updated to n97/c6
  • Internet search updated to n97/c6
  • Updated photos app
  • Advanced SIP Settings

okla…sembang panjang pasal kelebihan yang disediakan pun tak guna jugak.
untuk mengetahui ngn lebih lanjut,rasai pengalaman itu sendiri.
berbaloi-baloi. 🙂

Nokia 5800 RM-356

FileSonic: Nokia_N8_cfw_for_5800_v52.zip
HotFile: Nokia_N8_cfw_for_5800_v52.zip

Nokia 5530 RM-504
FileSonic: Nokia_N8_CFW_5530_v32.zip
Hotfile: Nokia_N8_CFW_5530_v32.zip

‘klon’kan CFW (Custom Firmware) dengan Original Firmware.

idea kasar mengenai langkah ini adalah,
anda hendaklah menggabungkan (mix) CFW ngn Original Firmware.
langkah dimulakan dengan anda me‘rename’kan files dalam folder CFW yang anda telah download
sama seperti dlm files dalam folder original firmware (folder RM-356).
nampak simple tp awas,
sila perhatikan betol2 nama tersebut.
recheck jika perlu.
cara untuk recheck sama ada kita da ‘rename’ dengan betol adalah dngn membandingkan mereka.
comparekan macam mana tu..??
tgk cni.. 🙂

  • *RM-356_52.0.007_026_000_U01.uda.fpsx
    ===> RM-356_52.0.007_026_000_U01.uda.fpsx
    (dlm kes ni,CFW ngn ori firmware sama)
  • *RM-356_52.0.007_prd.rofs2.V20
    ===> RM-356_52.0.007_prd.rofs2.V22
  • *RM-356_52.0.007_prd.core.C00
    ===> RM-356_52.0.007_prd.core.C00
    (dlm kes ni,CFW ngn ori firmware sama)

ok…step seterusnya,
copy files yang telah anda ‘rename’ 2 kedalam folder ‘RM-356′(folder yang mengandungi original firmware),
dan overite files ke  dlm folder RM-356.
logically, 3 files yang akan di’overite’.
orait..?
so matlamat kita utk menggabungkan CFW ngn original firmware telah tercapai.
oleh itu CFW yang telah kita gabungkan dalam folder RM-356 telah siap utk di’transfer’ dlm 5800XM anda.
bagi anda yang menggunakan 32 bit operating system,
copy folder ‘RM-356’ ke direktori
C:\Program Files\Nokia\Pheonix\Products”.
bagi anda yang menggunakan 64 bit operating system,
copy folder ‘RM-356’ ke direktori
C:\Program Files (x86)\Nokia\phoenix\products”.
sila refer screenshot dibawah 🙂

jangan panik dulu jika anda tidak dapat menjumpai ‘phoenix’ folder dalam directory Nokia.
originally,mmg folder 2 tak wujud pun.
kita create secara manual “phoenix” folder dan “product” folder. 🙂

JAF Tools preparation.

JAF Tools merupakan software yang kita akan gunakan untuk memindahkan (transfer)
CFW yang telah siap kita sediakan tadi ke dalam nset.
so..ikuti step dibawah untuk menyediakannya.
idea asal adalah seperti berikut..
ia mengandungi pemasangan JAF,
dan copy paste 2 files ( ‘ini’ file and ‘PKEYemulator) ke dalam JAF installed directory.
langkah penyediaan….
extract ‘Nokia Flash Tools.rar’.
anda akan menjumpai file berikut:
‘JAFSetup_198.62.rar’ file,
‘OGM_JAF_PKEY_Emulator_v 5.rar’ file,
‘(.INI FILE)(jaf_nok4models).rar’ file.
extract ketiga-tiga mereka.
selepas itu,Install ‘JAFSetup_1.98.62.exe’.
Copy “Jaf_nok4models.ini” dan “OGM_JAF_PKEY_Emulator_v 5.exe”
ke dalam directory
C:\Program Files\ODEON\JAF
jika anada menggunakan 32 bit operating system,
atau directori
C:\Program Files (x86)\ODEON\JAF
jika anda menggunakan 64 bit operating system.
selepas itu,
buat satu shortcut untuk ‘OGM_JAF_PKEY_Emulator_v 5.exe’ emulator
di Desktop anda
untuk memudahkan access nnti.

Memindahkan (transfer) CFW ke Smartphone.

jika anda mengunakan Windows Vista or Windows 7 (32 bit or 64bit),
anda perlu menukar compatibility untuk JAF PKey Emulator.
Right click on the JAF Pkey Emulator and choose properties.
Click on Compatibility tab and set compatibility mode to Windows XP (Service Pack 3),
and set privilege level as Run this program as an administrator,
seperti yang ditunjukkan dalam screenshot di bawah. 🙂

selepas itu,run JAF PKey Tool dari Desktop anda.
pastikan anda ikut seperti yang tertera dalam screenshot.
perhatikan gambar betul-betul. 🙂

pastikan setting adalh seperti berikut, dan tekan GO.
error box akan muncul seperti di bawah.
jangan risau, just klik OK buton.

selepas itu tetingkap JAF akan muncul.
klik pada tab BB5.

pastikan yang Manual Flash, Dead USB, Normal Mode dan Use INI di ‘tick’. ‘untick’ CRT 308.
selepas itu, pilih model nset anda.
dalam kes ak ni, ak hendaklah memilih RM-356, sperti y telah sedia maklum.
then, click OK.

sekiranya tiada sebarang masalah,
tetingkap JAF anda akan kelihatan seperti screenshot di bawah ini. 🙂

keempat-empat bulatan hijau akan menyala (MCU, PPM, CNT, APE Variant).
dan pastikan bahgian firmware (as in the marked red square) adalah betul.

Next, TURN OFF your phone and connect it to the computer USB.
(It is recommended to shutdown OVI Suite or Nokia Pc Suite completely.
Right click OVI Suite icon in the tray (if you happen to run it before) and choose exit).
Click on FLASH button.
A warning dialog box will appear, click YES.

Then, tekan “Power Button” nset anda untuk 1 saat dan lepaskan.
hanya 1 saat. tidak lebih. kalau tidak, nset anda akan startup.
WE DON’T WANT your phone to start up.
We just want to allow JAF detect our phone.
Once the JAF could detect our phone, the flash job will start.
Note:
Whenever JAF need to detect the phone, press your phone’s power button for 1 second.
Wait for a minute or two until the flashing process is totally completed
(indicated by a series of ‘ting’ sound).
sampai ketahap ini,
nset anda telah selamat di ‘flash’ atau di ‘clon’..

selamat mencuba !!

#UPDATES:
untuk menambah bahasa ke dalam  nset anda, akan di upd8 sedikit masa lagi 🙂

Advertisements

25 Responses to “.: clonning ur symbian firmware (CFW) :.”

  1. bab rename tu mybe xperlu kottt….
    buat jer 1 folder utk CFW kt dekstop..
    tp utk org da tol2x pndai laa… 🙂

  2. peh. terbaik la bro. panjang plak tu, tapi nasib baik ada gambar. c4 bleh flash dgn cara yang sama gak tak?

    • c4?
      model ap 2 ea..nokia..?
      klu symbian OS myb bley..
      entry ni merujuk kpd model 5800XM n 5530..
      try usya forum utk info tambahan… 🙂

  3. dazzle shinobi Says:

    fuhh…explanation yg amat mantap…thanks bro…

  4. spiderwick Says:

    blh aku copy paste x entry ko nie?

  5. Searching for phone…Not found!!!

    aPsaL 2 eK?

    • not found..?
      ko da install ovi suite o nolia pc suite blom..?
      klu x install,pc ko xpt detect driver nset 2..
      klu da instal,just follow da step la..
      psl y ko komen kt forum y variant file 2 x mnyala,
      myb sbb file cfw ko x cmplete..
      y ak taw, variant file 2 utk file
      RM-356_52.0.007_026_000_U01.uda.fpsx
      ad blog mat indon,dye guna manual…
      X tick pn kt box ‘use INI’..
      dye add sndri ngn klik kt button2 2..
      ni utk pnduan ko..hv a try 🙂

      FILES SET FOR FLASHING:
      MCU Flash file:
      C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-356\RM-356_52.0.007_prd.core.C00
      PPM Flash file:
      C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-356\RM-356_52.0.007_prd.rofs2.V01
      CNT Flash file:
      C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-356\RM-356_52.0.007_C01_prd.rofs3.fpsx
      APE Variant file:
      C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\RM-356\RM-356_52.0.007_026_000_U01.uda.fpsx

  6. […] .:‎ ‎n0th!ng g0nn@ ch@ng3 0ur l0v3 :. .: aku, kamu, DIA ~selamanya~ :. « .: clonning ur symbian firmware (CFW) :. […]

  7. Fakhri Khazali Says:

    MCU files cannot be detected…cne nk buat??

    • mcu files xjmpe ea..?
      mcu files 2 refer kpd file RM-356_52.0.007_prd.core.C00.
      try add scara manual..click kt MCU button 2,
      then select file format .core.C00. dl folder cfw…
      klu still xley add…mngikut forum y ak follow,
      just rename file format .core.C00 jd .core.C0R..
      try ok…pape msalah gtaw,then ak akn rjuk y lbih pakar.. 🙂

  8. yG aKu aDa v13, C0R, uda.fpsx. yG rofs3.fpsx 2 xDa pLaK. HuHu. .

    • ko nk flash n82 kn..? myb v3 ngn v5 file dye laen…
      ko nk flash cfw n82 moding dr model mne..?
      try ko cmpare ngn ori firmware y ko dunload dr navifirm..
      ad x file rofs3.fpsx..klu xde,mknenye v3 xpkai la file 2..
      ak xbiase ngn godek2 firmware s60v3 ni..
      dlu pn time ak pkai 5320xm,ak upd8 pkai nokia software updater jew..
      ko refer kt forum,tgk ap y SHiNGKuaNG rply..
      SHiNGKuaNG mmg otai bab2 cooked2 firmware ni…

      *edited:
      utk pnduan y laen y bkn geng mywap (kes flashing N82)

      APE Variant file: NONE
      biarkan… pastu flash

      AF version 1.98.62
      Detected PKEY: 900097FB
      Card life counter: 99.99%
      P-key nokia module version 01.02
      FBUS INTERFACE NOT CONNECTED!!!
      USB Cable Driver version: 7.0.2.1
      Changing mode…Done!
      FILES SET FOR FLASHING:
      MCU Flash file: NONE
      PPM Flash file: NONE
      CNT Flash file: NONE
      APE Variant file: NONE
      Searching for JAF saved location of ini…
      Checking path: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303

      Searching for default location of ini…
      Checking path: ProductsRM-303
      Searching for JAF saved location of ini…
      Checking path: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303
      Scanning ini files…
      Searching for default location of ini…
      Checking path: ProductsRM-303
      Checking path: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303
      FILES SET FOR FLASHING:
      MCU Flash file: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.mcusw
      PPM Flash file: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.ppm_a
      CNT Flash file: C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.image_a_red
      APE Variant file: NONE
      Languages in ppm: English,Finish,Swedish,Danish,Norwegian,German,Icelandic
      Detected P-KEY: 900097FB
      P-key nokia module version 01.02
      Init usb communication…
      PRESS POWER ON NOW!
      Searching for phone…Found
      Sending RAW loader…
      Using 06.02.002
      Elf2flash 07.14.000
      CMT RAW loader…
      Patching RAW boot step2…
      Sending RAW Loader…
      ……………….Loader Sent!
      Stage 2 starting………………………………………………………………….Loader Sent!
      Stage 3 starting………………Phone prepared OK!
      Waiting for the phone to boot…
      Searching for phone…
      Status byte: 8000
      Selecting CMT flash…
      Result: 0000
      Phone is in flash mode…
      CMT blocks: 2004, APE blocks: 0
      Erasing cmt…
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.mcusw…
      Erasing cmt zone 00000000 – 000006BF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 000006C0 – 0001FFFF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 00040000 – 000BFFFF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 000C0000 – 0013FFFF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 00140000 – 010DFFFF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 010E0000 – 0121FFFF … Erase result: 0000
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.ppm_a…
      Erasing cmt zone 01220000 – 0189FFFF … Erase result: 0000
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.image_a_red…
      Erasing cmt zone 018A0000 – 01B1FFFF … Erase result: 0000
      Erasing cmt zone 01B20000 – 03FBFFFF … Erase result: 0000
      Send CMT CFG…
      Writing cmt…
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.mcusw…
      Sending CMT HASH for NOLO
      Sending CMT HASH for KEYS
      Sending CMT HASH for PRIMAPP
      Sending CMT HASH for PASUBTOC
      cmt->PAPUB_CERTIFICATE_DATA_BB5 block detected, sending…
      cmt->PAPUB keys already sent…
      cmt->PAPUB keys already sent…
      Sending CMT HASH for UPDAPP
      Sending CMT HASH for DSP0
      Sending CMT HASH for MCUSW
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.ppm_a…
      Processing C:Program FilesNokiaPhoenixProductsRM-303rm303__09.42.image_a_red…
      Rebooting…
      Finishing CMT session…
      Restarting CMT…
      Pooling phone…
      MCUSW: V 09.42
      07-11-08
      RM-303
      (c) Nokia
      APESW: (null)
      VariantSW: (null)
      Prodcode: 0548793
      Done!

  9. salam ,tuts utk buang/remove language yg kita xnak gna mcamm mne ek..??cntohya aku nk gna english je…cfw yg aku gna skang ni ade bhasa enggeris n polski ,aku nk remove yg polski tu ,hp N79…

    • w’salam..
      tuts utk remove language kt cfw lbey kurg sma cm add language gk..
      ko kne pkai NFE (nokia firmware editor),
      then ko kne xtract file cfw 2 y format rof2.v22 utk 5800..
      tp utk N79, ak xsure b vrape..tp still format rof2 klu x silap ak..
      then lepas xtract 2,ko tgk kt menu bar ats tu,
      ko klik kt tool>language manager.
      nnti akn kuar window bru..then plih la tab delete language..
      so plihla language ap y ko nk remove 2..
      kt c2 akn kuar sumew langauge y ad dlm cfw ko tu…
      da ciap delete, click repack o rebuild..
      so….settled 🙂
      cfw y ko da buang language 2 akn di’rename’ rebuild..
      so sblom flash,rename blikla..buang pkataan rebuild 2…
      orait..?
      pham x..
      klu x,ak wt post khusus utk add and remove language…
      slamat mncuba ok… 🙂

  10. Aowhal Says:

    Tutor yg sanGat bagus…sebab menGgunakan bahasa yG mudah di pahami….jarang oh…ad cam ne…asik omputeh je…btw…thankz 4 in4…heheh

  11. ” Nokia 5800 RM-356
    FileSonic: Nokia_N8_cfw_for_5800_v52.zip
    HotFile: Nokia_N8_cfw_for_5800_v52.zip ”

    Bro file ni xboleh download dah ke?kat server kate aready remove..,
    So cam ne nak dapat kan file ni ek….thanks

    • oowhh ye ke?
      sori untuk tu..datry tnye da rkan2 kt forum,
      diaorg pn xde back up link utk file tu…
      apa kate klu bro try cfw y laen..
      lgpn cfw ni antara y terawal…
      tryla yang latest2 punye…features2 pn lg gempak..
      have a try ea…ad pape,dont hasitate to ask me here,
      or PM my fb…
      🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: